Agnietė Lisičkinaitė
Hands up!
Kun tanssii tai marssii mielenosoituksessa – kädet nousevat vaistomaisesti ilmaan, kun etulinja kohtaa vastustusta tai sovinnon.
Hands up (suomeksi ”Kädet ylös”) on sekä tapa kuvata toimintaa että vaatia toimintaa. Kädet kohotettuina ilmaan ilmaisevat mielipidettä tai pyrkimystä, poliittista, fyysistä tai henkistä. Usein konfliktitilanteessa se voi olla merkki väkivallasta, joko sen riskistä tai todellisesta väkivallasta.
Idea teokseen tuli vuosina 2020–2021, demokratiaa edistävistä mielenosoituksista Minskissä Valko-Venäjällä. Minski on vain lyhyen matkan päässä Liettuan Vilnasta, jossa Agnietė Lisičkinaitė on jatkanut työtään murtaakseen taiteen ja elämän välisiä esteitä ja tehden kansalaisten joukkomielenosoituksista lähtökohdan taiteelliselle hankkeelle, joka haastaa massojen marssimisen.
Todellakin, kaikkiin ihmisten kokoontumiseen liittyy fyysisiä kokemuksia, jopa teatteriin. Mitä jos nostaisit kätesi ylös? Kyllä juuri sinä! Voisit olla osa kokemusta. Olisiko vastauksesi klubityylinen? Olisitko kapinallinen, valitsisitko joogan vai olisitko uskovainen?
Kesto 40 minuuttia
Esityskieli Englanti
Sisältöhuomautus alaston ylävartalo
HUOM! Esityksen ensimmäisessä osiossa yleisö kävelee yhdessä taiteilijan johdattamana katutilassa. ”Protestin” kesto on noin 15 minuuttia ja kulkue liikkuu keskustassa. Esityksen toisen osuus järjestetään Hällä-näyttämöllä sisällä. Lue lisää tilan saavutettavuudesta.
Pukeuduthan esitykseen ensimmäiseen osuuteen sään mukaan. Hällä-näyttämöllä on jaossa kertakäyttöisiä sadetakkeja, mikäli sääennuste on epävakainen.
Alkuperäinen idea, koreografia, esiintyminen Agnietė Lisičkinaitė
Dramaturgia Bush Hartsorn
Video Odeta Riškutė
Pukusuunnittelu Morta Nakaitė
Musiikki Jokūbas Tulaba
Valosuunnittelu Povilas Laurinaitis
Kuvat Dainius Putinas, Marco Pavone
AGNIETĖ LISIČKINAITĖ on tanssitaiteilija, koreografi ja opettaja. Vuosina 2020-2024 hän toimi Liettuan nykytanssiyhdistyksen puheenjohtajana. Lisičkinaitė on sosiaalinen aktivisti ja luo taidetta aktivismin kautta. Vuonna 2021 hän voitti Liettuan kulttuuriministeriön nuoren taiteilijan palkinnon, ja vuonna 2022 hänet valittiin Liettuan nykytanssiyhdistyksen parhaaksi nykykoreografiksi. Hän on ollut viisi kertaa ehdolla parhaaksi tanssijaksi ja koreografiksi Liettuan esittävien taiteiden palkinnon Golden Stage Crossin toimesta. Vuonna 2019 hän perusti yhdessä luovan kumppaninsa Greta Grineviciuten kanssa BE COMPANY -ryhmän, joka toimii tanssin, taiteellisen yhteiskunnallisen aktivismin ja kulttuurikasvatuksen aloilla.
Esitys on osa Liettuan kulttuuri-instituutin kulttuuriohjelmaa Liettualainen kulttuuri Tampereella 2025, jonka tavoitteena on esitellä Liettuan taiteellisia saavutuksia.
