KAHDEN TEOKSEN ILTA

Resurrecting Dead Darlings
+ EPÄ/TOSI

Su 25.5. klo 17 HÄLLÄ-NÄYTTÄMÖ

Thar Be Dragons: Resurrecting Dead Darlings
– A Palindromic Process of Artistic Rebirth

Thar Be Dragonsin, Raekallio Corpin ja Kekäläinen & Co:n yhteistyötuotanto Resurrecting Dead Darlings käsittelee sitä, miten käyttämättömät ideat ja henkilökohtaiset dokumenttiarkistot voidaan herättää henkiin esityksen uudelleen määrittelyn kautta. Projekti jakautuu kolmeen vaiheeseen: incubation, gestation ja birth/resurrection.

Vuonna 2024 Thar Be Dragons (TBD) on aloittanut projektin incubation vaiheen. Tanssitaiteilijat Ryan Mason ja Annamari Keskinen sekä äänisuunnittelija Timo Tikka herättävät henkiin luovuutensa, etsien, arkistoiden, kuratoiden ja jakaen kuolleita rakkaitaan niiden uusissa olomuodoissa. Projekti korostaa taiteellista prosessia dynaamisena matkana – jatkuvana muutoksena, keskeneräisyyden omaksumisena ja luovan tutkimuksen alustana, missä ilmentyy tekijöiden ja katsojien/kanssakokijoiden välinen symbioottinen suhde.

 

Kesto 60 minuuttia
Sisältöhuomio Alastomuus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tanssijat Annamari Keskinen, Ryan Mason
Äänisuunnittelu Timo Tikka
Tuotanto Thar Be Dragons, Raekallio Corp. sekä Kekäläinen & Co

Ensi-ilta
17.10.2024, Helsinki
Kuvat Jussi Ulkuniemi

ANNAMARI KESKINEN on suomalainen esiintyjä ja koreografi. Vuodesta 2004 lähtien hän on työskennellyt tanssijana useissa kansainvälisissä ryhmissä ympäri Eurooppaa. Hänet on nähty muun muassa Johannes Wielandin, Valtteri Raekallion, Helder Seabran, Chris Harringin, Stephanie Thiershin, Linda Kapetanean ja Jozef Frucekin teoksissa. Annamarin ensimmäinen kokoillan mittainen koreografia IKIMONO sai ensi-iltansa Kasselin Staatstheaterissa Saksassa 2016. Annamari on opettanut ja luonut teoksia ammattilaisille mm. Staatstheater Kasselissa, Staatstheater Braunschweigissä, b12-festivaalissa, Salzburg Experimental Academy Of Dancessa, Diversions (National Dance Company of Wales), IWANSON-tanssikoulu ja Unite Dance Camp Indiassa. Annamarin teokset elävät pitkäkestoisissa psykofyysisissä tiloissa, joissa sekä yleisö että esiintyjät kohtaavat kontrastin, empatian ja reflektoinnin tiloissa.

RYAN MASON on Helsingissä asuva koreografi, esiintyjä ja opettaja, joka on työskennellyt pääasiassa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa viimeisen 13 vuoden ajan. Hän valmistui California Institute of the Artsista vuonna 2007 ja suoritti BFA-tutkinnon tanssista ja koreografiasta. Ryan oli Jose Limon Dance Companyn jäsen ennen liittymistään Staatstheater Kasseliin Johannes Wielandin johdolla, jossa hän toimi myös johtotehtävissä. Hänen koreografisen työnsä ja harjoituksensa juurtuvat kysymykseen siitä, mikä ihmiselle on mahdollista – etsien ilmaisun laajuutta tekijänsä sisällä. Hän hyödyntää teoksissaan useita taiteen medioita, korostaen valoa ja ääntä sekä niiden merkityspotentiaalia, erityisesti interaktiivisina elementteinä. 

TIMO TIKKA on äänitutkija, rumpali, meribiologi ja äänisuunnittelija Helsingistä. Hän yrittää haastaa kaksijakoisuutta, varvastella kynnyksellä. Hänen teoksiaan kuvaavat seuraavat käsitteet: Analoginen/digitaalinen. Taide/tiede. Hi-fi/Lo-fi. Muistoja/toiveita. Äänisuunnittelijana häntä kiinnostavat elävät äänet teatteriin, tanssiin ja installaatioihin, ääni videoon ja laskennallinen/algoritminen äänitaide. Meribiologina hän on työskennellyt vedenalaisen akustiikan ja antropogeenisen melun ekologisten vaikutusten parissa. Tikka on työskennellyt useiden suomalaisten huipputekijöiden kanssa eri taiteen aloilla ja on tällä hetkellä kysytty nimi tanssi- ja esitystaiteen kentällä.

KATJA MUSTONEN & TYÖRYHMÄ: EPÄ/TOSI

Epä/tosi on nykytanssiteos toden ja epätoden eri muodoista sekä niiden väliin jäävästä häilyvästä rajasta. Koreografi Katja Mustonen on ohjannut teoksen työryhmän kutsumana viidelle tanssijalle: Anna-Kaarina Jokinen, Catrin Kaitaro, Ines Kakkonen, Jenna Laurila ja Veera Leppänen

Työryhmä on tutkinut faktan ja fiktion rajamailla liikkumista, testannut niiden potentiaalia ja kuvitellut vaihtoehtoisia todellisuuksia. Heitä kiinnostaa tekojen performatiivisuus ja sosiaalisten tilanteiden normit. Millaisia kuvia ja tarinoita kerromme itsestämme ja toisistamme – olemmeko koskaan täysin vapaita opituista toimintamalleista tai narratiiveista? Teos käsittelee aitouden ja autenttisuuden sekä performatiivisuuden rinnakkaisuutta, kahtiajakoa ja mahdollista yhtäaikaisuutta. Onko kaikki lopulta performatiivista ja missä menee toden ja epätoden raja?

Kesto 40 minuuttia

Konsepti ja koregrafia Katja Mustonen & työryhmä
Tanssi Anna-Kaarina Jokinen, Catrin Kaitaro, Ines Kakkonen, Jenna Laurila ja Veera Leppänen
Äänisuunnittelu Katja Mustonen 
Tekstit Työryhmä
Pukusuunnittelu Työryhmä

Valokuvat: images by bambu / Xavier Locquet Vandenberghe

KATJA MUSTONEN on tanssitaiteilija ja tanssinopettaja. Työ tanssin parissa on kuljettanut häntä ympäri maailmaa viimeiset parikymmentä vuotta ja viimeisimpänä tuonut hänet tanssijaksi Tanssiteatteri Minimiin. Tanssissa häntä kiinnostavat kokonaisvaltainen esiintyjyys, jossa vahvaan fyysisyyteen yhdistyvät kokemuksellisuus, tunne- ja energia työskentely sekä mielikuvitus. Nykytanssin sisällä Katjan erityisosaaminen ja sydäntä lähimpänä ovat improvisaatio, paritekniikat ja kontakti-improvisaatio, mutta hän työskentelee tanssin parissa monipuolisesti kontekstista riippuen.

JENNA LAURILA on Vantaalta lähtöisin oleva Outokummun tanssin koulutuksesta valmistunut tanssin ammattilainen. Hän on työskennellyt erilaisissa produktioissa soolona ja kollektiivisesti. Vuorovaikutus, taiteen muotojen yhdistäminen, ja leikki innostavat häntä tällä hetkellä suhteessa liikkeeseen. Tutkiva laatu on aina läsnä tekemisessä, avoimuus ja etsiminen mahdollistavat löytämisen. Taiteen tekeminen on hänelle tapa hengittää tässä maailmassa. 

 Tanssitaiteilijana VEERA LEPPÄSTÄ kiinnostaa performatiivisuus, vahva läsnäolo ja sisäisen maailman kutsuminen ruumiista ulos katsojan kanssa jaettavaksi. Aiemmin hän on tehnyt kohtaamis- ja asiantuntijatyötä erikoistuen mielenterveyteen ja seksuaalisuuteen. Seksuaalisuuden ja sukupuolen tematiikka sekä niihin liittyvät erilaiset esteettiset performatiivit integroituvat myös hänen taiteelliseen työhönsä. Esiintyjänä Veera haluaa luoda emotionaalista, kokemuksellista, psyykkis-ruumiillista maisemaa yleisölle peilattavaksi. Hän tutkii työssään myös toiseutettujen ruumiillisuuksien asettumista näyttämölle erityisesti queeriyden ja sairauden näkökulmista. 

ANNA-KAARINA JOKINEN on Keski-Suomessa toimiva tanssitaiteilija. Jokinen on keskittynyt tanssin kentällä tutkimaan kontakti-improvisaatiota ei performatiivisesta sekä kamppailulajien (nyrkkeily, jiujitsu, aikido ja paini) näkökulmasta. Häntä kiinnostaa kontakti välittömänä vuorovaikutuksen tapana. Lisäksi hän on kiinnostunut BDSM:n dynamiikoista, suostumuksesta ja niiden livauttamisesta performatiivisiin konteksteihin; Kuinka valtadynamiikat näkyvät taiteessa prosesseissa sekä lavalla. Hän pyrkii leikkimieliseen, läsnäolevaan kaaokseen, pysyen juurtuneena ja maadoittuneena herkkyydelle. Viimeisen parin vuoden aikana Jokinen on myös perehtynyt tanssielokuvien maailmaan.

CATRIN KAITARO on tällä hetkellä pääkaupunkiseudulta käsin sekä ympäri Suomea että ulkomailla työskentelevä tanssitaiteilija, joka liikkuu freelancerina esittävien taiteiden, pedagogiikan ja elokuvan välimaastoissa. Tällä hetkellä häntä inspiroivat erityisesti poikkitaiteelliset ja sukupolvien väliset kohtaamiset sekä työskentely suhteessa erilaisiin materiaaleihin ja tiloihin. 

INES KAKKONEN Joensuulaislähtöinen tanssi- ja teatteritaiteilija. Hän työskentelee laaja-alaisesti esittävän taiteen parissa ympäri Suomea. Teemoja, joita häntä kiinnostaa työssään tutkia ovat muun muassa ruumiillisuus, rujous ja rajapinnat. Kakkosta kiinnostavat myös erilaiset kontaktityöskentelyn praktiikat ja tavat. Kakkonen on työskennellyt useissa vapaan kentän ammattiryhmissä, kuten Vilus.art:issa, Kauri Honkakoski Companyssä, Sirkus Aikamoisessa, Restless Movementissa sekä Myllyteatterissa.