Kahden teoksen ilta
Högsten, Nikkilä, Rustamova & Antikainen – Arenas

Rock/Star vol.1 & check your body at the door

TO 23.5. klo 19 Hällä-näyttämö


Högsten, Nikkilä, Rustamova: ROCK/STAR vol.
1

 
ROCK/STAR Vol.I on yhteistyö tanssija-esiintyjä Johan Högstenin, äänitaiteilija Henia Nikkilän ja luovan teknologian asiantuntija Erika Rustamovan kanssa. Teos on virtuaalitodellisuutta hyödyntävä audiovisuaalinen tanssiesitys, joka keskittyy virtuaalisen luolaympäristön tutkimiseen sekä ympäristön ja esiintyjän vuorovaikutukseen tanssin ja koreografian avulla. Esityksen teemana on identiteetin tutkiminen reaalimaailman ja digitaalisen maailman yhdistymisen aikakaudella.

Koreografia, tanssi Johan Högsten 
Konsepti, luova teknologia Erika Rustamova 
Äänisuunnittelu  Henia Nikkilä 

Kesto noin 30 minuuttia
Ensi-ilta
 
20.5.2023
Kuvat Kristian Presnel, Erika Rustamova 
Traileri Erika Rustamova

Johan Högsten on Helsingissä asuva tanssitaiteilija, joka työskentelee esitystaiteen lisäksi mm. videotaiteen parissa. Internetin aikakauden keskellä kasvanut Högsten ammentaa inspiraatiota laajasti eri fyysisistä sekä digitaalisista todellisuuksista, joissa hän on viettänyt aikaa. Videopelit, sosiaalinen media, Hip Hop-, klubi- sekä skeittikulttuuri vaikuttavat suuresti tekemiseensä. Högsten työskentelee taidetanssikentän lisäksi myös kaupallisella alalla, videotaiteilijana, Dj:nä, aktivistina sekä tanssinopettajana ja sekoittaa työssään mieluisasti eri roolien ja kenttien eriävää estetiikka ja käytäntöjä. 

Erika Rustamova on 3D-suunnittelija, luova teknologi ja virtuaalinen esiintyjä Helsingistä. Rustamova on myös DJ, tapahtumatuottaja sekä paikallisen monialaisen taiteilijakollektiivi SURREXIS:n jäsen. 

Henia Nikkilä (Murrettumeri) on helsinkiläinen äänisuunnittelija sekä DJ angel xenakis aka Murrettumeri. Nikkilä on myös SURREXIS-kollektiivin sekä World Canvas -levy-yhtiön ja poikkitaiteellisen alustan jäsen. Hänen musiikkinsa hyödyntää postmoderneja trooppeja ja yhdistää ne aavemaisiin, kyyneleitä nostattaviin melodioihin, luottaen moderniin internet-aikakauden soundiin kuulostamatta kuitenkaan turhanpäiväiseltä.

Arenas & Antikainen:
check your body at the door
 

 
check your body at the door” on sooloesitys, joka tutkii taidehistorian, transsukupuolisuustutkimuksen ja nykyaikaisen esitystaiteen risteystä. Taiteilija Iria Arenaksen ja koreografi Aura Antikaisen yhteistyössä luoma teos pohtii, kuinka taidehistoria on muokannut nykyajan käsityksiä sukupuoli-identiteetistä ja kehonkuvasta länsimaisissa kulttuureissa. Édouard Manet’n uraauurtavan Olympia-maalauksen innoittamana, joka haastaa 1800-luvun normit kuvaamalla alastomaa ihmiskehoa autenttisesti, esitys valaisee taidehistorian pysyvää vaikutusta. 
 
check your body at the doorhaastaa huumorilla ja arkuudella kehon stereotypiat ja kannustaa juhlimaan yksilöllisyyttä ilman yhteiskunnallisia normeja. Tämä esitys kutsuu katsojat ajatuksia herättävien teemojen pariin edistäen samalla hyväksyntää ja dialogia. Teos on osoitus tanssin muuntavasta voimasta ja sen kyvystä inspiroida muutokseen nyky-yhteiskunnassa. 

Konsepti, esiintyminen, valosuunnittelu Iria Arenas 
Koreografia, yhteistyö Aura Antikainen

Kesto noin 30 minuuttia
Ikäsuositus
+12-vuotiaat
Kuvat
Karl-Heinz Mierke

 
HUOM! Esitys sisältää alastomuutta, kovaäänistä
musiikkia ja strobovaloa. 

Arenas & Antikainen on dynaaminen saksalainen kollektiivi, jonka perustivat espanjalainen freelance-taiteilija Iria Arenas ja suomalainen koreografi ja performanssitaiteilija Aura Antikainen. Heidän luova matkansa alkoi vuonna 2019, kun he tekivät yhteistyötä Antikaisen opinnäytetyössä ”Just like you”. Siitä lähtien heidän yhteistyönsä on kukoistanut ja synnyttänyt kiinnostavia teoksia, kuten ”Visitors” (2021), ”Body of Land” (2021) ja ”How Long Must I Wait?”(2020). Arenas ja Antikainen ovat monipuolisia taiteilijoita, jotka liikkuvat sujuvasti rooleissaan kollektiivissa. He esiintyvät yhdessä samalla kun he tekevät yhteistyötä koreografina ja valosuunnittelijana, ei vain omissa tuotantoissaan vaan myös muissa taiteellisissa projekteissa. Heidän viimeisin projektinsa ”check your body at the door” (2023) on sekä tutkimusmatkailu että mukaansatempaava esitys. 

Arenas & Antikainen ovat hiljattain muuttaneet Helsinkiin, ja molemmat odottavat innolla mahdollisuutta jakaa töitään ja uppoutua suomalaisen tanssielämään. Heidän tuoreet näkökulmansa ja innovatiivinen lähestymistapansa lupaavat rikastuttaa paikallista taiteellista maisemaa ja samalla edistää uusia yhteyksiä ja luovaa dialogia.