NADJA PÄRSSINEN

TAIVALLUS PUHUKOON

Ke 22.5. klo 19 Hällä-näyttämö

Taivallus puhukoon -tanssieoksessa koreografi ja tanssija Nadja Pärssinen ja äänitaiteilija Ruby Rose tutkivat liikkeen, ääni- ja videoteosten vuoropuhelussa taivaltamisen ruumiillisuutta suhteessa naisruumiiseen, valtavaan luontoon, mytologioihin ja muistoihin. Teoksen videomateriaali perustuu Pärssisen omakohtaisisiin ja jo kuvattuihin videomateriaaleihin 12 tunnin pituiselta Trolltungana taivallusmatkalta, Norjassa 2020. Trolltunga taivallus reitti on tunnetuimpia ja halutuimpia taivallus- ja maisemakohteita niin Norjassa kuin myös kansainvälisestikin. Millaisia asioita taivaltamisen ruumiillisuus paljastaa ja tuo näkyväksi esiintyjätyössä ovat tärkeitä kysymyksiä Pärssiselle. 

Taivallus puhukoon -sooloteos on osa taivaltamis-teemaista Wanderlust-hanketta, minkä alullepanija Pärssinen on. Teoksessa Pärssinen ja Rose kartoittavat taivaltamisen potentiaalisuutta suhteessa ruumiillisuuden ihmettelyyn, kuten yhdysvaltalaisen kirjailija ja feministi Rebecca Solnit sanoin Miehet selittävät minulle asioita -kirjassaan kirjoittaa: ”Taivaltaminen voi silti olla myös tapa haaveilla, kuvitella ja kuulla itsensä.” Samalla työ tuo näkyväksi taivaltamisen ruumiillisuuden pohdintaa kenen tahansa arkielämästä, suhteessa lähiluontoon ja matkustamisen ekologisuuteen.

Koreografia, tanssi Nadja Pärssinen 
Äänisuunnittelu Ruby Rose 
Valosuunnittelu Mia Jalerva

Kesto 45 minuuttia
Suositusikä +13-vuotiaat
Kuvat
Tommi Ahonen,  Ingrid Andre & Gabriele Goria,  Jyrki Soine
 

Teos sisältää alastomuutta.

NADJA PÄRSSINEN on koreografi ja tanssija, joka tutkii visuaalisuuden ja live-äänen/musiikin vaikutuksesta ruumiilliseen ajatteluun. Esiintyjätyössään häntä kiehtoo artikuloiva ja lihallisen ruumiillisuuden kartoittaminen suhteessa aikaan ja tilaan, eri aisteihin, materiaaliin, toisiin oleviin ja ympäristöön. Usein hänen teoksissaan korostuu läsnäolon ja liikkeen vuorovaikutus, prosessilähtöisyys ja tuntemattoman äärelle astumisen akti. Qigong, Jooga, taivaltaminen, kiipeily ja erilaiset nyt-hetkeen pohjautuvat kinesteettiset praktiikat, kuten kosketustyöskentely sekä filosofinen että feministinen kirjallisuus tukevat myös olemassaoloani tässä maailmassa. Ne ovat luoneet myös monitahoisia edellytyksiä Wanderlust-hankkeessa toimimisessa.