TANSSIELOKUVANÄYTÖS

IHMISLUONTO

LA 25.5. klo 16-18 Arthouse Cinema Niagara

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin tassielokuvien avoimeen hakuun tuli jälleen ennätysmäärä kotimaisten tekijöiden elokuvaehdotuksia. 40 tanssielokuvan joukosta valikoitui tällä kerralla hyvin haastavan valinnan jälkeen yhdeksän elokuvaa, jotka hyvin edustavat tämän vuoden vallalla olleita teemoja, kuten teknologiset ja utopistiset aiheet sekä luonnon, etenkin metsän, merkitys.  

Yhteisenä nimittäjänä näytöksen elokuville voisi olla monitulkintainen sana IHMISLUONTO. Olkoon käsitteen takana synnynnäinen, universaali tai ainutlaatuinen ihmisluonto, todistavat elokuvat ihmiselle ominaista luonnetta luoda kulttuuria ja ymmärtää sekä selittää ympäristöään. Kokonaisuuden joukosta nousee esiin ‘teospareja’, jotka resonoivat toistensa kanssa kiinnostavasti ja nostavat tekijyyden keskiöön. Etenkin niitä teemoja, jotka ovat tekijöille merkittäviä. 

Tanssin ja teknologian pioneerin Loïe Fullerin elämä ja työt ovat inspiroineet Tuulia Soinista ja sen johteena on syntynyt elokuva ”Looking For Loïe”. Näytöksen aloittava tanssielokuva ottaa kantaa naisten kokemaan epätasa-arvoon työelämässä.

KATOAVA-kollektiivin ”Ympärilläni, vihreät siivet” tutkii nuorten suhdetta kaupunkiluontoon ja on kuvattu Helsingin Kumpulanmäen vaahterametsässä, joka on kaavoitettu hakattavaksi. Elokuva herättää empatian keinoin katsojia pohtimaan ympäröivän luonnon tärkeyttä.

Konstantina Tsagianni ja Miia Mäkilä on tehnyt elokuvan ”Three dance moves and more”. Videotekniikka ja sen mahdollisuudet tulevat ihastuttavasti näkyviin tässä 90-luvun henkisessä urbaanissa tilassa kuvatussa tanssitutoriaalissa. 

“Excavation” on duetto tanssija Ella Postin sekä kaivinkoneen välillä. Teos tarkastelee ihmiskehon ja koneen välistä suhdetta ja sitä, kuinka molemmat voivat pitää samanaikaisesti sisällään äärimmäisen voiman ja herkkyyden. Se herättelee kaivinkoneen eloon ja tutkailee ihmisen ja koneen suhteen mahdollisuuksia posthumanismin linssin läpi. 

Kardo Shiwan vie elokuvan “FUR FURmyötä katsojat perheensä mukana metsään ja kysyy, voiko karvalla olla muisti? Elokuvan tarina tutkii kaksikielisen perheen muistoja, melankoliaa ja sukupolvien ylittävää surua intiimisti ja herkästi. 

Vilma TihilänKajoelokuvassa kameran ja koreografian saumaton yhteistyö vetää puoleensa ja rauhoittaa katsojan pysähtymään tanssin äärellä. Tanssielokuva piirtää kauniin, ohimenevän hetken kahden ihmisen kohtaamisesta, missä pehmeä ja hellä kosketus pysäyttää vuoropuheluun.

Teemu Kyytisen ja Hanne Vartiaisen “Irti maasta” on lyhyt elokuva vapautumisesta ja rajojen murtamisesta. Tanssia ja ilma-akrobatiaa yhdistävä elokuva kuvaa viiden naisen yhteistä matkaa ilma-akrobaateiksi. Teos kuvaa yhdessä tekemistä, iloa ja leikkiä, jonka kautta ryhmä on löytänyt liikkeellisen ilmaisun, joka laajentaa käsitystä siitä mitä ikääntyvä keho ja mieli saa ja voi tehdä. Irti maasta on vallankumous!

“Runoutta tulevaisuuden topioista” on kolmiosainen videoteos vääjäämättömyydestä, ajan kulkemisesta, ja ihmisen luontosuhteesta. Broas & Nyberg -duon teos maalailee runollisia kuvia maailmasta niin kuin se voisi olla – tai kenties niin kuin se jo on. Se tarkastelee maailmaa arvottamatta, ikään kuin topiana – hävittäen etuliitteet, kurottaen utopioiden ja dystopioiden ohi toisenlaiseen maailmaan, jossa samaan aikaan vallitsee elämä ja kuolema, tuho ja onnellisuus, kauneus ja pelko.

Elokuvanäytöksen päättää ansioituneesti Virpi Pahkisen intensiivinen videoteos “Meteormuistutukseen olemassaolomme hauraudesta. Elokuva on tanssillinen heijastus lyhyestä elämästämme ja itseämme suuremmista voimista.

Elokuvanäytöksen kuratointi Kati Kallio

Näytöksen elokuvien kokonaiskesto n. 70 min
Yleisökeskustelu n.20 min
Kansikuva excavation, kuva Antti J. Leinonen

Elokuvat

  • Looking For Loïe / Tuulia Soininen 9’22, Fi, 2022
  • Ympärilläni, vihreät siivet (Surrounded by Green Wings) / KATOAVA-kollektiivi 7’00, Fi, 2023
  • Three dance moves and more / Konstantina Tsagianni ja Miia Mäkilä 3’05, Uk, 2023
  • excavation / Ella Posti 6’09, Fi, 2023
  • FUR FUR / Kardo Shiwan 9’57, Fi, 2024
  • Kajo / Vilma Tihilä 6’30, Uk, 2023
  • Irti maasta / Teemu Kyytinen ja Hanne Vartiainen 6’00, Fi, 2024
  • Poetry from Topian Futures (Runoutta tulevaisuuden topioista) / Broas & Nyberg 19’35, Fi, 2023
  • Meteor (Meteoriitti) / Virpi Pahkinen 3’36, Se, 2023

Looking For Loïe | Ympärilläni, vihreät siivet | Three dance moves and more | excavation

FUR FUR | Kajo | Irti maasta | Poetry from Topian Futures

Meteoriitti

Looking For Loïe / Tuulia Soininen
9’22, Fi, 2022

Looking For Loïe on feministinen tanssielokuva, jossa nainen kohtaa epätasa-arvoista kohtelua työpaikalla. Elokuva on saanut inspiraationsa tanssi- ja teatteritekniikan pioneerista Loïe Fullerista. Tanssielokuvan ovat luoneet naisista sekä ei-binäärisistä henkilöistä koostuva työryhmä.

Ohjaaja / koreografi: Tuulia Soininen
Tuotanto: Muusa Tuotannot
Tanssija: Emma Heinonen
Kuvaajaa: Aino Mättö
Gaffer: Eeva Laulumaa
Äänittäjä: Eveliina Suni
Kamera assistentti: Kerttu Mättö
Valoassistentti: Liina Mäkinen
Tuotantoassistentti: Sonja Vartonen
Foley artisti: Julia Huopainen
Valokuvat: Muusa Tuotannot
Make Up artist: Hanna Ilkko

Teksti: englanti

 

Ympärilläni, vihreät siivet / KATOAVA-kollektiivi
7’00, Fi, 2023

”Ympärilläni, vihreät siivet” tutkii nuorten suhdetta kaupunkiluontoon ja on kuvattu Kumpulanmäen vaahterametsässä, joka on kaavoitettu hakattavaksi. Elokuva välittää, miten tärkeää kaupungissa eläville nuorille on päästä luonnon ääreen ja ottaa kantaa kaupungin kaavoituspäätöksiin. Liikekieli on herkkää, mutta vauhdikkaan akrobaattista ammentaen ympäröivästä luonnosta. Elokuva ei pyri syyllistämään, vaan herättämään empatiaa sekä ymmärrystä.

Ohjaus: KATOAVA-kollektiivi
Koreografit: Iida Nikander ja Nooa Kenttä
Tuotanto: KATOAVA-kollektiivi 
Kuvaus ja editointi: Valde Paananen
Äänisuunnittelu: Miska Lamberg
Valokuvat: Valde Paananen

Three dance moves and more / Konstantina Tsagianni & Miia Mäkilä 3’05, Uk, 2023

“Three dance moves and more” on 3 minuutin pituinen tanssielokuva, joka tarjoaa surrealistisen näkökulman perinteisiin tanssin opetusohjelmiin. Elokuva yhdistää mielikuvituksellisen koreografian ja improvisoinnin vääristymiin unenomaisen sekvenssin.

Ohjaaja: Konstantina Tsagianni 
Koreografi: Miia Mäkilä
Valokuvat: Konstantina Tsagianni

excavation / Ella Posti
6’09, Fi, 2023

Excavation on duetto tanssija Ella Postin sekä kaivinkoneen välillä. Teos tarkastelee ihmiskehon ja koneen välistä suhdetta ja sitä, kuinka molemmat voivat pitää samanaikaisesti sisällään äärimmäisen voiman ja herkkyyden. Se herättelee kaivinkoneen eloon ja tutkailee ihmisen ja koneen suhteen mahdollisuuksia posthumanismin linssin läpi.

Ohjaaja ja koreografi: Ella Posti
Tuotanto: Ella Posti & HV-Maarakennus
Kuvaaja: Antti Ahokoivu
Äänisuunnittelija: Juho Luukkainen
Kaivinkoneen kuljettaja: Mika Vilmi
Taiteellinen tuki: MOŸ MOŸ kollektiivi, Ella Holappa
Valokuvat: Antti J. Leinonen

FUR FUR / Kardo Shiwan
9’57, Fi, 2024

FUR FUR lyhytelokuvan kautta tutkimme, voiko karvalla olla muisti? Tämä tarina tutkii kaksi kieliseen perheen muistoja, melankoliaa ja sukupolvien ylittävää surua.

Ohjaaja ja koreografi: Kardo Shiwan
Tuotantoa: Kardo Shiwan & Esitystaiteen Seura
Näyttelijät: Kardo Shiwan, Nukhsha Shiwan, Abas Shiwan, Kale Shiwan, Kozeen Shiwan, Wilhelmina Ojanen, Mirei Kato ja Sonja Koistinen 
Leikkaus: Julius Töyrylä, Wilhelmina Ojanen ja Kardo Shiwan
Sävellys: Juha Mäki-Patola ja Tapani Rinne 
Lavastus: Reeta Tuoresmäki 
Puvustus: Mirei Kato 
Apulaisohjaaja: Teresa Siltanen 
Kuvaaja: Julius Töyrylä 
Kuvaajan apulainen: Khánh Ngô 
Äänittäjä: Shamsil Balkis 
Valo ja sähkö: Sam Boateng 
Äänisuunnittelu: Toni Teivaala 
Final mix: Ville Kuukka 
Värimäärittely: Hannu Käki
Valokuvat: Surabhi Nadig

Puhe: suomi ja kurdi

Kajo / Vilma Tihilä
6’30, Uk, 2023

”Olen tässä sinua varten. Hetken ajan, olemme vain me.”

Kajo-tanssielokuva piirtää kauniin, ohimenevän hetken kahden ihmisen kohtaamisesta. Pehmeä ja hellä kosketus pysäyttää kuulemaan ja näkemään toisen vuoropuhelussa, jossa herkkyys on suurin voimista.

Ohjaaja ja koreografi: Vilma Tihilä 
Toinen ohjaaja: Sonny Baez 
Kuvaaja: Lluc Mestre 
Leikkaaja: Vilma Tihilä
Tanssijat: Alina Sakko, Ella Holappa 
Viulu: Valerie Lassfolk
Säveltäjä: Joel Järventausta 
Äänisuunnittelija: Ville Kuukka 
Lavastaja: Melissa Restrepo
Ohjaajan assistentti: Sophia Zandis

Kamera assistentti: George Tsamis & Ferran Guillen 
Äänittäjä: Jeffrey Fung

Musiikin äänittäjä: Tarmo Anttila

Värimäärittely: Teemu Kyytinen

Gaffer: Carlie Tufnell

Tuotantoassistentti: Andrew Makatsaria
Valokuvat: Lluc Mestre

Puhe: suomi
Tekstitys: englanti 

Irti maasta / Teemu Kyytinen ja Hanne Vartiainen
6’00, Fi, 2024

Irti maasta on lyhyt elokuva vapautumisesta ja rajojen murtamisesta. Tanssia ja ilma-akrobatiaa yhdistävä elokuva kuvaa viiden naisen yhteistä matkaa ilma-akrobaateiksi. Teos kuvaa yhdessä tekemistä, iloa ja leikkiä, jonka kautta ryhmä on löytänyt liikkellisen ilmaisun, joka laajentaa käsitystä siitä mitä ikääntyvä keho ja mieli saa ja voi tehdä. Irti maasta on vallankumous!

Ohjaajat: Teemu Kyytinen ja Hanne Vartiainen
Liikeohjaus: Henna Vartiainen
Tuotanto: Sirkus Magenta 
Kuvaus ja leikkaus: Teemu Kyytinen
Säveltäjä ja musiikin esittäjä: Jenni Kaarina
Musiikin äänitys ja miksaus: Petteri Sariola/Mimix studios
Äänisuunnittelija: Maura Korhonen

 

Runoutta tulevaisuuden topioista / Broas & Nyberg
19’35, Fi, 2023

Yksinäinen hahmo kulkee pellolla vetäen perässään televisioruutua, jossa välkkyy kuvia toisesta todellisuudesta. Jossain kaukana usva levittäytyy ja taivaalla lentävät tuhon enteet.

Runoutta tulevaisuuden topioista on kolmiosainen videoteos vääjäämättömyydestä, ajan kulkemisesta, ja ihmisen luontosuhteesta.

Teos maalailee runollisia kuvia maailmasta niin kuin se voisi olla – tai kenties niin kuin se jo on. Se tarkastelee maailmaa arvottamatta, ikään kuin topiana – hävittäen etuliitteet, kurottaen utopioiden ja dystopioiden ohi toisenlaiseen maailmaan, jossa samaan aikaan vallitsee elämä ja kuolema, tuho ja onnellisuus, kauneus ja pelko.

Öisessä keskustelussa kuolleen puun rungon kanssa yritetään parantaa maailmaa.

Ohjaajat ja koreografit: Broas & Nyberg
Esiintyjät: Jenna Broas, Fabian Nyberg
Säveltäjä: Martin Granö
Valokuvat: screenshots

Meteoriitti / Virpi Pahkinen
3’36, Se, 2023

Milloin meteori osuu? Meteoriitti on tanssillinen kuvaus lyhyestä elämästämme ja itseämme suuremmista voimistamme.

Ohjaaja ja koreografi: Virpi Pahkinen
Tuotanto: Virpi Pahkinen Dance Company
Laulu ja tanssi: Virpi Pahkinen 
Kuvaus: Orphan King
Leikkaus ja visuaallset efektit: Anton Alfredsson, 
Musiikki: Roger Ludvigsen
Valokuvat: Tyler Herin